Sunday, April 22, 2012

Kenapa Nak Kahwin Awal?

Assalamualaikum...




dapat juga kesempatan untuk update blog..
kali ni aku bukan nak cerita pasal gosip2..
kan dah cakap nak bertukar corak.. huhu
lama dah tak menulis..so agak kekok juga lah..

isu yang aku nak cerita ni agak sensitif juga..
tapi harap2 ia memberi seribu kebaikan kepada semua..
bukan nak berlagak baik pun..
tapi hanya berkongsi apa yang baru aku dapat info..

pernah juga aku mendengar orang mengatakan bahawa 
kahwin awal ni nak menggatal je..
ada juga orang tua2 cakap takut tak bersedia fizikal dan mental..
ada juga mulut2 orang yang cakap kahwin awal ni menyusahkan..
ehhhh....ye ke?
tapi bagi aku tak..
umur bukan penghalangnya..
kalau dah bersedia, lebih baik disegerakan sunnah Rasulullah ni..
benda baik kan..
kadang2 aku pun terfikir juga, bila tiba giliran aku pula ye?
InsyaAllah... Allah lebih mengetahuinya..
hari bahagia aku akan tiba jua nanti.. =)

bagi yang akan mendirikan masjid, 
aku ucapkan semoga berjaya melayari bahtera rumah tangga..
tahniah..... =)

ni nak kongsi sikit kata2 yang baru aku baca tadi.. =)

 " ada ibu bapa pernah mengadu, susah hati sebab anak mereka nak kahwin awal.. jawab IbnuRijal, sepatutnya pakcik n makcik susah hati kalau anak pakcik makcik tak nak kahwin..

-ada pula yang mengadu, tunggulah habis belajar dahulu... jawab IbnuRijal, sampai bila nak habis belajar? proses menuntut ilmu takkan habis sampailah ke liang lahad., habis tu, takkan lepas masuk liang lahad baru nak nikah?

-ada pula yang mengadu, nanti kalau dapat baby, susah.. jawab IbnuRijal.. habis tu kalau dapat baby luar nikah senang ke? lagipun, adakah nikah itu satu jaminan confirm dapat baby? itu semua kerja ALLAH.. lagipun pasangan2 muda ini sudah tentu ada perancangan mereka.. kita yakin, tujuan pernikahan muda adalah untuk menghalalkan urusan keluar belajar bersama2.. membeli belah, bepegangan tangan ke shopping complex, seperti remaja lain juga.. itu saja.. namun, kalaulah dapat baby pun, itu tidak salah, ia halal lagi suci.." 


8 comments:

aizuddin said...

yup, setuju..
umur bukan ukuran..
kematangan itu lebih penting =)

new hupdate >>

http://cintailmu89.blogspot.com/2012/04/jodoh-kenalah-cari-yang-cun.html

Cik Tam Hitam said...

yup...btul2...sokong sgt2..x slh rasenye nk kawen awl....hihihi..tp sy bajet kawen umur 26..hihi..mude lg kan tu..kekeke..

Cik Farhana said...

Totally Agree ! Nice info dear~ Benda baek elok dicepatkan :)

sy follow sini key ^^, salam kenal ~

shiema sufian said...

Shiema suka kahwin awal, if bersedia sebab elak zina dan maksiat. parents shiema pun sokong if ade yang mampu untuk beri nafkah kepada shiema. diorg setuju je

Harga Trica Jus said...

yup'z dewasa lah !

Syakir Rahman said...

kdg2 kita ni kene bnyk berjalan dan membaca...bg terbuka skit minda tuh... msyarakat kita sgt tipikal... terlalu megikut persepsi org laen berbanding rasional akal...

:D

Ray ban Malaysia said...

Kawin awal didefinasikan umur berapa? Adakah 18-24?

jeely jelly said...

kalau mak saya baca bagus ni, untung2 dia suruh kawen ke. haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...