Friday, August 26, 2011

Bebola Agar-Agar HARAM Dijual

assalamulaikum u ol..


lama rasanya KIC tak update blog..
rindu nak blogwalking..
rindu nak update blog..
nak berkongsi cerita..


Bebola agar-agar pelbagai warna yang diharamkan.


pagi tadi KIC terbaca tentang berita kat akhbar hari ni..
tentang produk yang diharamkan..
mungkin ada yang dah tau..mungkin juga ada yang belum tahu..
biasanya produk makanan yang diharamkan..
tapi kali ni bukan makanan..
ia adalah sejenis agar2 (seeds growing kids) 
yang digunakan dalam penanaman pokok hiasan kat rumah..
mesti korang tau kan..tengok gambar tu pun dah tau dah..
sebab produk ni dah familiar sangat dah..
disebabkan produk ni memudaratkan,
kementerian dah mengharamkan penggunaan produk ni..
kenapa memudaratkan pula ye...???

sebabnya kerajaan banyak terima aduan dari hospital 
tentang kanak2 berusia 1 - 5 tahun yang tersumbat usus kerana tertelan agar2 ni..
haaa...bahaya kan..sebab tu lah dah mula di haramkan dijual atau dibekalkan..
mungkin bagi kanak2 tu, diaorang ingat gula2..
tu yang terus telan tu..
budak2 bukan tahu apa kan..
kita sebagai orang dewasa kena fikir lah 
baik dan buruk nya penggunaan sesuatu barang tu..
kalau dah memudaratkan..lebih baik elak..
mencegah lebih baik dari mengubati..


sumber: berita harian

p/s: kalau korang suka dengan entri ni boleh lah 'share' atau 'like' di Facebook..hanya klik button kat bawah ni..=) tq.


12 comments:

Eena Arrina said...

huhu.nnt provide la pic..nk tgok. :) anyway, do visit me.. hit back :)

tomatokering :) said...

errkkk yeke .. wuuu T_T

@taufiqhelios said...

ooo..tu ke sbbnye :)

[n a j e e b] said...

hadoiii... ingat haram sebab gelatin cik bab... haha! nasib x lempar pokok2 kat rumah tu.. hihihi!

Red said...

Oh.. ingat kan haram dalam islam =="

nazirah said...

ish ish ish bahaya gak

hanaahmad said...

ya, anak sedara aku pernah hampir termakan ini bebola. nasib baik nampak. huhu

zulhaidi said...

ingatkan haram yang mcam mane xdi..

yang krajaan malaysia..

Qaseh said...

xdpt bayangkan bebola tu dlm perut bebudak yg telan tu...

ercy said...

huhuhu... ialah org dewasa apa lagi wanita yg suka menghias.. agar2 guli tu lawa... dihiaskan utk menambahkan keceriaan... x sangka pula budak2 ni ingatkan gula2... lepasni tukar agar2 guli tu ke bola guli jalah.. tapi kena pastikan maklumkan kepada kanak2 d rumah x boleh mkn pula...

Zuha said...

produk tu tak salah...mak bapak ni salah sebab x reti jaga anak2...dh tau bende tu budak suke...buat ape la letak dekat atas meja makan ke...letak tempat tinggi...haih...nice entry :)

http://mat-jungle.blogspot.com/

SITAHjewl said...

kalau rumah kita xde budak kecik, xpe la kn kalau kita bli..lgpun, guli2 tu comel la....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...