Friday, January 28, 2011

~ Sapa Leh Tolong Saya Jawab Soalan Ni...??? ~


salam u ol...


Macam mana nak jawab soalan ni ye..??

kawan2 blogger tau tak..

ni member saya yang bagi soalan ni..



soalan ni bermula di sini:


Ada 3 org kawan pergi bercuti & menginap disebuah hotel murah..

harga bilik semalam Rm30..

setiap orang keluarkan Rm10..

jumlah semua Rm30..rupanya hari tu ade offer..

cuma Rm25 semalam..

receiptionist hotel tu nak bagi balance Rm5 kat 3 org tadi..

tapi tak tahu nak bahagi macam mana ..

fikir punya fikir, dia bagi balik setiap sorang Rm1 dan dia ambik Rm2 sebagai tips ..

So,3 org kwn tu cuma keluar duit Rm9 setiap sorang..

kalau campur balik semua duit tu Rm9 x 3 org : Rm27 ..

tambah dengan duit tips receiptionist tu Rm2, jumlah semua Rm29 ..

mana pergi lagi Rm1 tu?Sebab mula2 jumlah duit semua Rm30 ..

ada jawapan tak ?

cuba korang fikir... :

- Duit Asal : 3 org x Rm10 : Rm30

- Harga Hotel Untuk Semalam : Rm25.. Balance Rm5

- 3 org tu dapat balik Rm1 setiap seorang.. maknanya setiap orang cuma keluarkan Rm9..

- Receiptionist dapat Rm2 sebagai tips..

- Rm27 (Rm9 x 3) + Rm2 (tips) : Rm29

- Rm30 - Rm29 : Rm1?? tp mana lagi rm1 itu??


p/s: saja je nak peningkan kepala korang..huhu...=) mana la atau ada yang tau..leh la kite share..=)


2 comments:

afdhalila nur said...

aku dah tau penyelesaiannya...bukan penyelesaian pn, tp kite terkonfius je sbnanye...

tapi aku tak reti nk terang simple2...

wan_kechikk said...

peningnya........ soalan pun tak faham

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...