Sunday, January 23, 2011

~ Teringat Zaman Kanak2 ~

salam u ol...

Apa yang best sangat ye zaman kanak2 kita dulu..???
kalau tanya saya memang saya akan jawab "sangat indah untuk dikenang"
zaman yang penuh dengan keriangan, gelak tawa, dan yang paling penting
kurang masalah..


bila ingat balik zaman kanak2, ia akan buat kite tersenyum sendirian..
mungkin geli hati bila mengenangkannya..
sangat manis bila ingat semula..


korang semua ingat tak tentang permainan zaman kanak2 korang..
saya rasa mesti korang ingat lagi..
sebab permainan klasik ni tak lapok dek hujan tak lekang dek panas..
huhuhu...=p
cuma adik2 kita mungkin tak tahu pun tentang permainan ni lagi..
tapi dalam memori saya tak pernah padam..


ni la di antara permainan yang popular pada zaman saya (zaman 80an-90an) :



main baling selipar..
yang ni memang best..kadang2 geng kami guna kasut sekolah pun ada..
sebab dah terdesak..main kat sekolah pulak tu..
baling selipar..lepas tu lari...



permainan gasing..
jangan ingat budak2 lelaki je yang tahu main..
budak2 perempuan pun apa kurangnya..
siap berlawan lagi antara kaum adam dan hawa..



tak silap saya permainan ini dinamakan konda-kondi..
ada banyak nama sebenarnya..
tapi yang ni memang best la..
banyak tanah depan rumah yang berlubang2..
sebab nak main game ni..huhu



permainan ni pulak saya lupa la namanya..
main bola..tapi 100% menggunakan kertas sahaja..
saya memang suka main game ni..
dengan adik2 lelaki saya..kat mana2 pun leh main game ni..
dalam kelas pun pernah..huhu



permainan jentik tudung botol..
yang ni memang popular la..
nak jimat, pergi kedai runcit minta tudung botol ni..percuma je..
daripada terbuang baik kutip dan main game ni..huhuhu



permainan ni tak tau la apa namanya..huhuhu..
kalau kawan2 tau leh la kongsi ye..
ni main tilik nasib ni..huhu
best..=)



ni mainan kanak2 perempuan.
korang ingat tak mainan budak2 perempuan yg patung kertas,
kita leh tukar2 baju dia..mcm2 fesyen ada..
sekarang pun ada jual lagi kot..



ini pun antara permainan kegemaran saya..
sebab dapat kumpul pemadam banyak2..tak payah beli..
saya panggil permainan ni "lawan pemadam"
penuh bekas pensil saya dengan pemadam..
kadang2 kena ada bekas khas..huhu..



permainan yo-yo memang popular sejak dahulu lagi..
sekarang pun masih popular..
cuma tak macam dulu..
dulu budak2 sanggup kumpul duit untuk beli yo-yo..
macam2 jenis..masing2 nak yang hebat..siap berlampu2 lagi..huhu..


bila ingat balik jenis permainan ni semua..
memang seronok sangat..
semua permainan ni jimat kos..
kebanyakkannya guna barangan terpakai..
senang nak dapat..
dan dimana2 pun boleh main..


p/s: budak2 zaman sekarang jarang main permainan ni semua..sekarang teknologi dah moden..permainan PSP, PS2, permainan online, dan macam2 lagi yang berteknologi tinggi..


6 comments:

SyilAdlin said...

salam...
bila baca entri ni...terasa dok di alam kanak2 plak...cik ila dulu suka main bola beracun...mmg slalu juara lah....kecik..org kelate panggil 'culas'..heheh

Nour Akmal said...

wa'salam...
tu la..best sgt kalo ingt zaman kanak2 ni..
bola beracun??itu pn best gak..
sllu main kalo ade sukaneka..
huhuhu..=p

AYAI said...

wow, smua permainan saya main..huhu..sdihnya dah xdapt main,, :(

Wan Ahmad Izudean said...

mostly cam dah master je kan mainan nie semua...haha yang baju sangkut kat patung tu saya pun main even lelaki..hehe

Mia Lydia said...

best3..sy pun main gak sume tu..
leh dikatakan expert gak la!
tp lau suh buktikan skng..dah lme pencen..tp teringin nk main..
rindu zaman kanak2..^^

Adib Site said...

teringat zaman kanak-kanak.. rasa best la pula..

Latest Entry: Ringkasan Kronologi Perang Salib

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...