Friday, September 9, 2011

Nak Topup Pun Kena Cukai? PATUT KE?

assalamualaikum u ol..





semalam KIC terbaca tentang pembelian tambah nilai 
dan permulaan pra-bayar/pek SIM semua syarikat telekomunikasi 
akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6%..
so kalau topup RM10 kena bayar RM10.60
bermula 15 September..
tinggi gak cukai tu..
terkejut juga KIC dengar hal ni..
nak topup pun kena cukai dah sekarang..
makin kaya lah kerajaan kita sekarang ni..
sebab majoriti rakyat kita ni memang pakai telefon bimbit..
ramai pula tu yang guna tambah nilai..

pihak kerajaan cakap cukai ni adalah sebahagian dari sumbangan ekonomi kepada negara..
aduiiiii...berapa banyak sumbangan dah..
cukai pendapatan lah..cukai pintu lah..macam2 cukai dah..
sekarang tambah pula lagi dengan cukai prabayar..
bertambah2 kaya lah kerajaan kita ni..

1 malaysia..rakyat didahulukan...
betul ke???
sebab bagi KIC penguna prabayar ni dari golongan berpendapatan rendah,
pelajar, ibu tunggal..
so bila jadi hal macam ni macam membebankan lah..
walaupun naik 60 sen..besar maknanya tu..
yang berada diatas tu tengok2 lah orang dibawah..
persoalannya...releven ke pembelian tambah nilai ni dikenakan cukai..???
tak cukup ke keuntungan yang diperolehi oleh syarikat telekomunikasi dan badan korporat ni..?
emmmmm.....

p/s: kalau korang suka dengan entri ni boleh lah 'share' atau 'like' di Facebook..hanya klik button kat bawah ni..=) tq..

10 comments:

Hans said...

tahu xper....
aku setuju dengan entry nih

halidaRahman said...

stuju. celcom dh hntar sms dh td :(

A.I.N said...

huhhh...yg miskin akan terus miskin n yg kaya akan jd kaye raye...

PORUMAN said...

ape nie ?? ini ke kerajaan yg kita nak utk memerintah negara ?? ada mslh skit , dorang nak bg cukai pula .. ada mslh minyak mesti akan ada kenaikan ..

http://plbgaimacam.blogspot.com/

gEe said...

kaya!! kaya!! tp kerajaan je kaya. rkyat bakal miskin.

sYafIk-wAy said...

lepas ni macam2 lak kne cukai , cukai tandas pulak . nak masuk 50 sen . haha

Nyamuk Terbang said...

jom guna public

Rozuan Ismail said...

lepas ni bape percent plak naik kan.sangat membebankan

asfira aminuddin said...

tak suka tax. semua pun nak kenakan tax. tak paham.

wawa said...

nape nak salah kerajaan lak..??? cukai ni dah lama dah sebenarnya.. tp ditangung oleh telco.. skarang telco x nk tngung dah.. cube pk blik.. KFC,Mc.D,Pizza & banyak g smua ada cukai.. tp x pulak kite bising.. mai ramai2 kite jd rakyat yg bersyukur.. jangan jd serkap jarang ja salah kerajaan.. slamat beramal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...