Wednesday, June 29, 2011

Rajinnya si SUAMI menolong ISTERI..

assalamualaikum u ol..




bestnya kalau dapat suami yang ringan tulang..
mudah lah menguruskan rumah tangga..
masing2 tolong menolong..
dari menjaga anak, mengemas rumah, membasuh baju,
memasak dan kerja2 yang seangkatan dengannya lah..
walaupun KIC ni belum berumah tangga..
tapi sikit sebanyak kena ambil tau juga ilmu berumah tangga ni kan..
setahu KIC isteri ni bukan nya orang gaji..
tanggungjawab isteri menjaga suami dan anak..
supaya suami dan anak tak terabai..
kena lah tau tanggungjawab yang sepatutnya..
tapi si suami tak boleh lah layan isteri macam orang gaji..
semua kerja isteri kena buat..
suami balik kerja duduk goyang kaki je..
tak boleh lah macam tu kan..
lagi2 sekarang ni kalau isteri tu pun berkerjaya..
sama2 mencari rezeki..
lagi lah suami sepatutnya kena bantu kan..
kena lah ada sikap saling tolong-menolong..


tapi bukan dengan cara pertolongan yang macam ni tau...

isteri tolong kemas rumah, suami tolong buat sepah..
isteri tolong masak, suami tolong makan..
isteri tolong basuh baju, suami tolong pakai..
isteri tolong lipat baju, suami tolong tengok je..
suami tolong buat anak, isteri pula tolong jaga anak..


apa2 pun hargai lah pasangan anda tu ye..
tanggungjawab isteri ni besar..
kalau suami tolong ringan kan, alangkah bahagianya si isteri..=)


13 comments:

Rozuan Ismail said...

harap2 korg dapatlah suami mcm tu ye walau peratusnya agak rendah

solomolo said...

suami yang rajin menolong isteri ni yang susah nak dapat...
kalo dapat, memang isteri beruntung...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kena cari suami yg syg mak dia sgt2....dia menghargai mak dia ,nnt dia pun akan hargai isteri.akak bersyukur suami rajin bantu kat umah .dan rajin msk tuk kami juga

♥ Elin ♥ said...

suami sy pun rajin...
senang cerita multi purpose!
;))

x pernah mengeluh atau kata "syg sy dah penat lah...bla..bla.."

insyallh suatu hari nnti pasti jumpa suami seperti yg disenaraikan diatas tuh.,

ayienchan said...

ada mmg ada sumai mcm tu.tapi satu dlm seribu mungkin .aha.so byk kan berdoa ^__^

Bella Bell said...

ok.. nak dapat suami yang suka menolong isteri! heheh!~



^^

alif haris said...

sifat suka menghargai itu penting pd pasangan masing2 kan .. supaya rumah tangga aman harmoni .. hehe

saiazuan said...

sma2 kna ringan tulang :)

mrs redzuan said...

husband akak rajin kemas rumah walaupun ikut mood. haha...

Addin said...

sweet if ada suami yang macam tu ;)

Fyqa said...

nak ada suami yg mcm tu la. rjin.


bukn rjin buat sepah
"-.-

Cik Elyn said...

seb bek la boypren aku tau masak... ringan sikit beban aku.. :P

Shukjessa said...

cuma janganlah nak suami rajin buat kerja rumah tangga, si isteri sebaliknya lak...

nanti terbalik kot, isteri goyang kaki, suami lak buat semua kerja rumah... kueng kueng kueng....

p.s: buat same-same lebih afdal, berat sama dipikul, ringan same dijinjing kan sweet gitu =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...