Thursday, June 30, 2011

SMS palsu - Mangsa kerugian 7 JUTA..


assalamualaikum u ol..


baru semalam KIC baca kat akhbar tempatan, jangan dedahkan maklumat peribadi 
contohnya nombor telefon dan juga nombor akaun pada laman sesawang..
macam kat facebook ke, twitter ke..
walaupun dengan hanya no akaun dan nombor telefon je..
para bijak pandai dalam dunia IT ni pandai memerangkap orang tau..
dari maklumat yang di beri tu orang yang tak bertanggungjawab tu 
akan daftarkan kad kredit atas nama korang..macam tak percaya je kan..
kalau korang tak percaya baca kat SINI




sekadar gambar hiasan

tiba2 pagi tadi bos KIC bagi tahu yang kawan dia 
mengalami kerugian 7 juta, jadi mangsa kes menipu melalui SMS..
lebih kurang macam berita kat atas tu lah kan..
ala, kes yang dah biasa kita dengar tu..
semalam si penipu ni bagi SMS cakap si mangsa ni telah memenang wanh tunai 15 juta..
penipu tu suruh lah bagi no akaun..lepas tu si mangsa ni pun bagi lah no akaun..
lepas tu di minta bagi no pin..
si mangsa ni tak fikir langsung ke semua tu tipu 
dia boleh pula bagi no pin..
kalau mata tu dah ada lambang duit, 
memang apa yang diminta semuanya di beri..
asalkan dapat pulangan lebih dari apa yang di fikirkan..
pagi tadi dia cek akaun dia, duit dalam bank dah lesap..berjuta2 pula tu..
orang bisnes kan..pitam jap..
KIC pun dengar rasa macam nak pengsan..
untung lah orang yang menipu tu dapat perangkap 
orang yang memang dalam akaunnya duit berkepul2..
bukan yang hanya ada puluh2 RM je dalam bank..huhu..

moral of the story..jangan percaya benda2 yang belum ada kepastian..
orang yang bijak pandai pun boleh tertipu..
aduuhhh..tepuk dahi...

5 comments:

Ira Nazmir said...

moral of the story..jgn la trpengaruh ngn msg murahan yg send kt kte..=')

puanbee said...

kalau mintak no pin sah2 lah penipu huhu

blackroses said...

akak nyaris juga terkena..masa tu tak ada akaun maybank..so akak beri no akaun suami..bila dia suruh gi atm machine..suruh tekan tah apa2..dia beri kod untuk tag number...akak dah ras apelik lepas habias call akak terus call maybank service centre sebab direction yang ornag beri meragukan...so dapat selamatlah akaun suami akak..cik abe dah bising2 masa tu..nasibnya pulak akak cepat sedar

cik azeya said...

bende2 mcm ni mmg tale pecaye. -.-

saiazuan said...

jgn la trtipu ngan sms2 tipu ni

sape suka race??? http://eleventx.blogspot.com/2011/06/lets-race.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...