Thursday, June 30, 2011

Tak BERDOSA pun buat BLOG...

assalamualaikum u ol..




KIC terpanggil untuk post entri ni sebab dapat banyak respon dari pembaca blog ni 
tentang isu " buat blog ni berdosa " ..
ramai yang komen dan rata2 tak setuju dengan penyataan ni..
antara sebab yang diberikan :

  1. bukan setakat kat blog je..apa2 yang di buat salah kat luar tu berdosa juga..
  2. kalau nak buat dosa tu kat mana2 pun boleh..tepuk dada tanya lah hati..tak perlu berblog pun kalau dah salah tu dosa tetap dosa..
  3. korang semua ada Facebook kan..rata2 semuanya ada Facebook..kat FB pun boleh buat dosa juga, bila kutuk, hina secara terang2an..ni boleh terbukti pada status2 yang menjatuhkan orang, kutuk, maki orang..
  4. blog tu tak kan mendatangkan dosa kalau ia digunakan sebaik2nya..sebelum menulis tu fikir dulu baik buruknya..

ini lah antara respon yang KIC terima dari pengomen entri tu..
memang betul semua tu kan..
terima kasih sebab bagi komen yang membina..
apa2 pun niat tu biar lah yang baik..
banyak cara kita boleh elak dari menbuat dosa bila berblog ni..
contohnya :

  1. jadikan blog kita bersih, hindarkan kutukan, hinaan, fitnah, entri yang berunsur politik kotor atau pun berita2 palsu.
  2. jangan lalai disebabkan blog..pada yang beragama islam tunaikan yang wajib dulu.
  3. banyak hati yang kita kena jaga dalam berblog ni..ramai yang akan datang baca blog korang, so jangan terlalu emosi dalam berblog, cuba kawal.
  4. pastikan sumber yang korang dapat tu adalah dari sumber yang boleh dipercayai..
  5. jangan sesekali mengeluarkan kata2 kesat dalam berblog..

jadi lah blogger yang berhemah...=)

9 comments:

forever love said...

cakap kat guna akal la tue..

saiazuan said...

yeah sokong.. peace yaw~

Apih El Nino said...

Blog ni buat orang tak suka kita. Aku dah rasa dah.

cik azeya said...

saye blogger berhemah kot. kotlah. haha. :)

Rozuan Ismail said...

komn yg first tu mcm komen wan je.huhu

cik najihah said...

kalau diikutkan kat fb lagi bersepah yg bole nak katekan dose

Hans said...

yups
betul tu
kalau pandai guna dapat pahala
salah guna dapat dosa
pandai2 la bawa diri
:-)

Penjimatan Paling Bijak Alaf Ini

risa said...

dosa ada dimana2 kan dear

Addin said...

kena positive thinking la ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...