Monday, March 21, 2011

~ amalan akad nikah di masjid perlu dielakkan??? ~

assalamulaikum u ol...


terbaca 1 artikel ni..
berkenaan akad nikah..so rasanya penting juga dan kita kena tahu..
so saya rasa nak share dengan korang semua..

sebenarnya akad nikah kat masjid ni menyimpang dari amalan Nabi Muhammad S.A.W..
Majlis Fatwa Perlis yang bagi kenyataan ni..
Rasulullah pernah ingatkan umat Islam tak jalankan akad nikah kat dalam masjid..
sebab dah kira macam meniru penganut Kristian yang kahwin dalam gereja 
dan yahudi pun kat rumah ibadat mereka..
Majlis Fatwa Perlis menyarankan lebih baik akad nikah 
dibuat kat rumah pengantin perempuan sahaja.. 

so amacam???


17 comments:

mizzkechique said...

nikah kt umah je la..senang, sedara mara semua leh tgk..kalo ke masjid xsemua boleh ikut..

Lulu Rahman said...

lah. baru tau. thanks info :)_

digital kelok said...

hmm..ntah la. tapi ramai org wt kat masjid.. cane 2?

eyla_ewan555 said...

Yela rmi y nk wt kt masjid..dorg kte lg afdal..

Eyqasara said...

ade gak dengar2 psal hal ni pepagi tadi kat tv... no baru jelas... hhhmmm.. klu kat umah lagi best kot.. sebab ade kenangan kat umah kan? hihihi...

Nour Akmal said...

mizzkechique :

betul tu kan..=)
kat rmh pun ok la gak..

Nour Akmal said...

Lulu Rahman :

br tau gak..tu yg nak share tu..=)

Nour Akmal said...

digital kelok :

mmg dah jd trend nikah kat masjid..

Nour Akmal said...

eyla_ewan555 :

kebanyakkannya mmg mcm tu..

Nour Akmal said...

Eyqasara :

betul tu..setuju jgk..nikah kat rmh ok jugak..ade gak kenangan nnt..=)

ketawariang said...

dkt johor pun skrg dah xboleh nikah dlm masjid tau...

mmg la rmi yg kate buat kt uma tu elok... tp kalau perasan, malays suka dengki2... ada yg lipat bucu tikar utk halang lelaki lafaz akad nikah...dan ade sebagainye lagi cara.. sebab tu la diorang prefer buat di masjid memandangkan tmpt tu selamat...

lagipun kalau perasan, bila nikah kat masjid,pengantin perempuan pki tudung,... kalau kat rumah, fhm2 je la.. hehe

rudyson7 said...

Cik amal boleh btau sumber artikel tu dari mana? teringin jugak nak baca ~ :D

yobiezkit said...

masjid kan suci..mungkin keberkatan tu dapat lebih skit.senang Pengantin Laki nak lafaz akad nikah..hehe

Nour Akmal said...

ketawariang :

kat johor mcm tu ke?tak tau pulak..

Nour Akmal said...

rudyson7 :

dh bagi sumber dkt budy..dpt dr utusan malaysia..kosmo pn ade cite psl ni jgk..=)

Nour Akmal said...

yobiezkit :

ade btl jgk tu...=)

ketawariang said...

haah.... sejak tahun lepas, x digalakkan nikah kat masjid... sedih kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...