Wednesday, March 30, 2011

Ubah diri sendiri dulu sebelum nak ubah diri orang lain..



Assalamualaikum u ol...

Perlu ke kita ubah diri kita untuk orang lain..?
Tapi bagi saya kalau ia perkara baik apa salahnya kita ubah kan..
Mungkin bukan hanya untuk kepentingan orang lain..
Tapi untuk kepentingan kita juga..
Tapi kan..sebelum kita suruh orang berubah, kita tengok dulu diri kita tu..
Dah cukup ok ke untuk kita ubah diri orang lain pula..
Bukan apa, tak nak la ada suara2 yang cakap
“ala, dia tu nak ubah atau nasihatkan orang, tapi diri sendiri???”
Tak best kan kalau ada ayat2 macam ni keluar..
So sebelum apa2 tu kita tengok dulu diri kita..
kalau dah ok baru la kita boleh ajak orang tu follow kita..
Bukan senang kita nak ubah seseorang tu ke arah kebaikan..
Tapi kalau ke arah keburukan tu senang je..
Kenapa ye?
Mungkin sebab lumrah nya memang begitu..
Kadang2 niat kita tu baik..tapi ada je yang salah anggap..
Susah kan macam tu..
Apa2 pun tak salah kita nak ubah seseorang tu ke arah kebaikan..
Tapi biarlah bertempat..
Kita tahu hujung pangkalnya..
Jangan main terjah je..huhu..=p


10 comments:

cik najihah said...

betul jugak tu..
kadang2 ape yg kite kate salah..orang salah anggap pulak..
hem...

manueng said...

ade jugak betulnye...at least, kalau nak nasihat org supaya kerjakan solat, kite kena la kerjakan solat secara konsisten dulu...maknenye, kite kene buat ape yg kite ckp...do what we preach <--betul ke ni? huhu

so, sebagai org yg dinasihati, jgn la kite cari kesalahan org yg menasihati kite...contohnye, org suruh kite solat. org tu sdiri mmg solat, tapi dia hisap rokok. so jgn la kite kata, "eleh, suruh org solat konon...dia hisap rokok"... sbb stiap manusia pasti ade lakukan kesalahan. tp tu x bermakna kita x boleh menegur org lain...

teringat kata2 seorang sarjana islam (x ingat siapa) yg lebih kurang gini:

"kalaulah manusia tggu dirinya sempurna baru dia nak berdakwah/tegur/nasihat kepada orang lain, nescaya takkan ade sesiapa atas muka bumi ni yang akan berdakwah/menegur/menasihati."

sebab xde yang sempurna melainkan baginda Rasulullah s.a.w.

so atleast, kite kene buat dulu ape yg kite nasihatkan kat org lain. sekadar pendapt :)

gilaweb said...

bagi gilaweb, kita kena perbetulkan apa yang salah, sespatutnya x timbul soal menjaga tepi kain orang..sebab malapetaka Allah xmengenal siapa..tul x? anyway teruskan menulis yang berkualiti ye :p

[cucu Hj Hassan] said...

x[yh fkir org klo nk buat bnda baik. tp diri sndri kena la betul dlu sblum tgur org =)

yatie's EPISODE said...

yati pongg kadang2 takut nak tegur orang kalau takde kaitan dgn agama lah, sebab yati sedar yati masih tak sempurna (:

Nour Akmal said...

cik najihah :

mcm2 kan..biase la tu..

Nour Akmal said...

manueng :

betul tu..saya setuju sangat..
saya suka dgn kata2 sarjana islam tu..=)

Nour Akmal said...

gilaweb :

yup..klu kita dah rse benda tu salah, tak salah kita try tegur kan..=)

Nour Akmal said...

[cucu Hj Hassan] :

tu la kan..yang penting apa yang kita tegur tu untuk kebaikan orang tu juga..

Nour Akmal said...

yatie's EPISODE :

kita semua tak sempurna yatie..tapi tak salah gak kli nak tegur org ke arah kebaikan..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...