Tuesday, March 29, 2011

Kemaskini blog korang..



assalamualaikum u ol...

kemaskini apa pula ni..?perlu ke?
Bagi saya memang perlu la kemaskini blog ni..
sebab ada lagi yang kurang dan perlu ditambah..
Biar senang blogger lain nak blogwalking kat blog kita ni..
So jom la lihat apa yang patut korang kemaskini blog korang ni..

  1. Tunjukkan link korang..
Yang ni untuk memudahkan blogger lain jejak korang bila korang follow blog diaorang..kadang2 tu dah follow, tapi bila cari link korang tak ada pula..so terus tak dapat jejak..ni la settingnya..
Dashboard --> edit profile --> select blog to display





So bila korang follow blog orang lain akan tertera la macam ni..



  1. Katakan tidak pada “adult content”
Yang ni pun penting juga..sebab kadang2 blog korang tu bukan ada 18sx pun kan..so tak payah la letak adult content..lambat je blogger lain nak buka korang nya blog..senang je settingnya..

Dashboard --> setting --> basic --> adult content --> No


 
So tak ada la lagi benda macam ni muncul kat blog korang time blogger lain datang lawat..

  1. Jangan letak banyak sangat entri dalam main page  blog korang tu
Yang ni pula tentang entry korang..kadang2 tu ade blogger yang letak sampai berbelas2 entri kat muka depan blog korang tu. Jenuh nak scroll ke bawah..tiba2 pula widget follower pulak letak kat bwh sekali..memang jenuh la nak scroll ke bwh..=p letak la dalam 1-5 entri..ni dia setting nya:

Dashboard --> setting --> formatting --> show at most --> 4 post on the main page


  1. Jangan letak word verification kat komen korang
Yang ni ramai juga blogger yang buat..tak payah la word verification ni, susah je nanti blogger lain nak isi..nanti langsung dia malas nak komen..dah la word verification tu berbelit2..huhu

Dashboard --> setting --> comment --> Show word verification for comments --> No


  1. Gunakan pop-up window
Yang ini memudahkan blogger lain yang internetnya lambat macam kura2..huhu..sebab kalau guna pop-up window lagi mudah nak komen..

Dashboard --> setting --> comment --> comment form placement --> pop-up window



Mudah je kan..yang belum kemaskini tu cepat2 la buat ye..
5 langkah je..
Untuk blog korang juga...=)

6 comments:

mizzkechique said...

oryte..sume dh ok..hehe

cekelat pekat said...

tq!!!!

Dda Ly said...

thanks for sharing yee..:)


meh ke rumah..
~danial n science~
keep in touch ye..♥♥♥

solo molo said...

dh buat cikgu !~

Cik Elyn said...

okeh, done! ♥

maceh :)

Ct Noraishah said...

terima kasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...