Thursday, March 3, 2011

~ Rindu Nasi Ambeng .... ~

assalamualaikum u ol...

lamanya rasa tak balik ke kampung..
minggu ni tak tau la jadi balik ke tak..
rindu nak makan ramai2 kat rumah..
rindu kat semua..
issshhh..tiba2 pula rasa macam homesick..huhuhu...
ala..bukan jauh pun serdang - banting tu..
dekat je..tapi kalau naik kenderaan awam boleh cecah 4 jam..
memang dahsyat..tu yang jadi malas nak balik kampung tu..

berbalik pada tajuk entry saya tu..saya memang tengah rindu Nasi Ambeng..
kalau ada kenduri kat rumah nenek..tak sah kalau tak ada Nasi Ambeng..
nenek nya Nasi Ambeng memang terbaik la..
tak ada kat pasaran cerah atau pun pasaran gelap..huhu
rindu nak makan nasi ambeng ramai2 dalam 1 dulang..
itu memang dah tradisi kami..
bayangkan 1 dulang makan ramai2, kongsi sama2..
waaahhh..memang best la..
masak pun style jawa..
waaahhh..rindunya..
bila lagi nenek nak buat lagi ni..huhuhu



macam ni la gayanya kalau kami makan nasi ambang..
kalau dulang tu lagi besar lagi ramai leh menyelit..huhu...=)


ni la lauk pauk yang dihidangkan..
biasanya kami letak bihun goreng..jarang mee goreng..
ikut selera...=)

11 comments:

sweet said...

mmg marvellous..........
lg2 org2 lama yg mask........

cik aja said...

lapar tgk... huhu!

mohd zhafri said...

waaaaa.....lame giler makan nasi ambang ni

Nour Akmal said...

sweet :

tu la kan..rindu nak makan nenek sy yang buat...=)

Nour Akmal said...

cik aja :

tgk pic ni mmg rse lapar je la..=)

Nour Akmal said...

mohd zhafri:

sy pun dah lama jugak tak mkn nasi ambeng ni..
tu yg rindu tu..=)

Qaseh ElyaNas said...

mcm best jer.. tetiba lapar

anyway nice blog ^^ jom sggh blog vee & leh folo vee / tgglkan komen klu sudi ^^ nanti kunjungan dibalas kembali ^^

http://elyanas.blogspot.com/

padlie said...

First time makan nasi Ambeng ni bila kerja kat Banting..
Asal jiran2 kenduri je, merasa la nasi ni..
Kat pantai timur memang takde, so memang rasa unik..

Entry terbaru padlie: Matahari 3 Mac 2011

Nour Akmal said...

Qaseh ElyaNas:

thanks..dh follow pn blog elyanas..
keep in touch yaaa..

Nour Akmal said...

padlie :

kat banting mmg popular nasi ambeng ni..
sbb sy pun org banting kn..suka2..!!

Anonymous said...

confirm ko ni JB ek... Jawe Banting...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...