Wednesday, July 20, 2011

Perhatian Kepada Pelajar Yang Ingin Mohon PTPTN

assalamualaikum u ol..


entri ni khas untuk pelajar2 yang ingin memohon pinjaman 
Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)..
pada yang telah berjaya dan bakal melanjutkan pelajaran tu
dan berniat nak mohon PTPTN kena ambil perhatian tentang ni..
sebab ini bagi memudahkan urusan pinjaman korang nanti..




PUTRAJAYA: Para pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan intitusi pengajian tinggi swasta yang ingin memohon pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional(PTPTN) diwajibkan untuk memiliki akaun Skim Simpanan Pendidikan Tinggi Nasional (SSPN) bermula tahun depan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin berkata, langkah sedemikian diwajibkan bagi menggalakkan budaya menabung sebagai persediaan membangunkan kelestarian PTPTN seiring dengan pelancaran semula SSPN.

Pelajar boleh membuat simpanan serendah RM20 pada bila-bila masa di cawangan bank terpilih bagi memudahkan urusan permohonan pembiayaan pendidikan PTPTN.




bagi memudahkan urusan, pada yang memang memerlukan pinjaman PTPTN tu
korang buat lah akaun SSPN..
tahun2 sebelum ni pun sebenarnya isu ni dah di hebohkan..
cuma tak di kuatkuasakan je..
so bila dah diwajibkan tu korang faham2 lah sendiri ye..
bertindak segera...=)

sumber: Mstar


p/s: kalau korang suka dengan entri ni boleh lah 'share' atau 'like' di Facebook..hanya klik button kat bawah ni..=) tq..

5 comments:

cik najihah said...

sebelum ni wat loan ptptn leceh gile..x bole silap sikit..

tomato said...

mmg dah buat pon .. heheh

Rozuan Ismail said...

wan pon ada akaun SSPn.ada bape ratus je.huhu

syashafie said...

ayah da buatkan kat sya :)

AfifthzAnuar said...

sedapnye dapat duit,tapi nak bayar,adoyai..mlsnyer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...