Monday, July 18, 2011

Tangan seorang IBU boleh mengoncangkan DUNIA

assalamualaikum u ol..


kenapa pula KIC cerita pasal ibu pula ni..
hari ni bukan hari ibu pun kan..
tapi KIC nak cerita juga..sebab bagi KIC hari2 adalah hari ibu..
bila KIC tulis tentang ni..
rasa sebak je..walaupun KIC belum menjadi seorang ibu..
tapi KIC adalah seorang anak kepada seorang ibu..
ada kaitan kan..?kita semua ada kaitan dengan ibu..
sebab ibu lah yang melahirkan kita..
tak kira lah kita ni seorang lelaki atau pun perempuan..
kita tetap anak ibu..





korang bayangkan lah semua yang KIC cuba sampaikan ni..
Ketika kita lapar, tangan ibu yang menyuap..
Ketika kita haus, tangan ibu yang memberi minuman..
Ketika kita menangis, tangan ibu yang mengesat air mata..
Ketika kita gembira, tangan ibu yang menadah Syukur,
memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia...
Ketika kita mengantuk, tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang..
Ketika kita mandi, tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,
membersihkan segala kekotoran...
Ketika kita dilanda masalah, tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:
Sabar nak, Sabar ye sayang...

Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan, tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit, di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad..
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir..
Tangan ibu, tangan ajaib..
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...

kita semua ada ibu kan..
yang masih ada ibu berbakti lah pada ibu kita sementara hayatnya masih ada..
yang sudah tiada hanya doa yang kita boleh sampaikan..
belum tentu kita boleh buat macam mana tangan ibu kita buat pada kita..
tangan yang penuh dengan sakti..


p/s: kalau korang suka dengan entri ni boleh lah 'share' atau 'like' di Facebook..hanya klik button kat bawah ni..=) tq..

5 comments:

blackroses said...

love my mom

Zuha said...

nice entry...SAYA SAYANG IBU SAYA!! hahakz...hargailah ibu dan bapa kita...pengorbanan sangat besar.. :)

http://mat-jungle.blogspot.com

eB ezrin said...

I LOVE MY MOM :)

POSH76 said...

blogwalking

saiazuan said...

alhamdulillah dilahirkan oleh sorng ibu yg sgt hebat... :)

love my mom :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...