Saturday, July 23, 2011

Umur baru 12 TAHUN tapi fizikal macam umur 80 TAHUN..

assalamualaikum u ol..


mungkin KIC ni ketinggalan zaman..
tak tau pun pasal ni..
nasib KIC tengok TV tadi..tak rugi pun..
cerita yang sangat menarik dan menyentuh hati..
sampai KIC boleh mengalirkan air mata..
memang sangat2 sedih..
lagi2 part ending..
meleleh je..penuh perasaan..
ke KIC je yang rasa macam tu..emosional sangat..huhu..




KIC baru lepas tengok cerita hindustan, "PAA"..kat TV2..
kat atas tu poster filem "PAA"..
memang tak pernah lagi tengok cerita ni..
sebab tu layan dengan penuh perasaan..
kisah tentang pesakit "PROGERIA"..
korang pernah dengar ke tentang penyakit tu..
KIC baru tengok tadi..lakonan hebat Abhishek Bhachan
bayangkan lah budak yang baru berumur 12 tahun..
tapi bentuk fizikal dan sistem dalaman badan dah macam umur 80 tahun..
cuma fikiran mereka ni memang normal macam kanak2 biasa..
sedih la cerita tu sebab akhirnya budak tu mati juga ketika berumur 13 tahun..

ada juga penyakit macam tu kan kat dunia ni..
memang jarang pun ada..
tapi penyakit ni memang wujud..
tak pasti kat Malaysia ni ada ke tak..
penyakit progeria ni terjadi kerana kerosakan genetik dan 
menyebabkan jangka hayat seseorang tu berlaku dengan cepat sangat..
jangka hayat pesakit ni hanya 13-14 tahun..
memang tak ada penawar pun..
bayangkan lah..umur 13 tahun, tapi penyakit seperti kencing manis, sakit sendi, 
strok akan dialami oleh budak ni tadi..
kiranya penyakit2 orang tua lah kan..
muka diaorang pun memang dah macam umur 80 tahun lah..
jangka hayat pun cuma belasan tahun je..
sebab tu KIC tengok cerita tadi sedih sangat..
kalau nak lebih jelas korang tengok lah gambar2 yang berjaya KIC cari kat "Pakcik Google"..














gambar2 kat atas ni semuanya budak yang berumur bawah 14 tahun..
tapi disebabkan penyakit PROGERIA ni, mereka nampak lebih tua dari biasa..
ini lah antara penyakit yang tak ada penawar nya..


p/s: kalau korang suka dengan entri ni boleh lah 'share' atau 'like' di Facebook..hanya klik button kat bawah ni..=) tq..

7 comments:

cik dot said...

tgk gak td. tp tgk dri suku dri blkg. tlps nk tgk.
syok r cte die. ^^~

Clara said...

siannya budak tu..

meladygege said...

tadi tengok sejam terakhir.. memang sedih..

G3-lina said...

RASANYA PENA TGK CITE NI DULU.. MEMANG TANGKAP LELEH LA.. CIAN KAT DORANG NI..

lia AKA milo said...

kesiannya..tapi Lia tak tengok cerita tu..rasanya ada cerita orang putih yang masa lahir dia jadi tua,
bila dah tua dia jadi muda,
brad pitt kot yang berlakon.

AyiLarimA said...

ya Allah, sedih nya Mira tengok gamba adik adik tu.. kesian sangat.. bile saintis saintis negara nak buatkan penawar ntok penyakit ni ye ? :(

Addin said...

tak pernah tengok lagi . huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...