Thursday, July 21, 2011

Tanda NAMA terbesar DI DUNIA

assalamualaikum u ol..


KIC tertarik dan nak berkongsi cerita dengan korang tentang
orang yang kaya-raya ni..
dah banyak duit sangat agaknya..sampai sanggup buat tanda nama yang terbesar
di sebuah pulau milik nya..
ala..pulau tu pn dia yang punya..
so memang terpulang pada dia lah kan nak buat apa dengan pulau tu..

 Sheikh Hamad bin Hamdan Al Nahyan, pemerintah Abu Dhabi..
telah menyuruh pekerja mengukir namanya "HAMAD" di sebuah pulau miliknya..
pulau Al-Futaisi..tak tau lah berapa orang pekerja yang menyiapkan tanda nama ni..
sebab nama "HAMAD' ni di ukir seluas 3.2 kilometer dan 
hurufnya pula setinggi 1 kilometer tiap satu..
memang sangat besar kan..
korang boleh bayangkan tak..???
sampai boleh dilihat di angkasa lepas tu..
tak hairan lah sebab dia ni memang antara yang terkaya di dunia..
kekayaan nya melebihi 70 bilion dan yang kedua terbanyak selepas raja Arab Saudi..

kalau korang nak tengok sendiri tanda nama terbesar sehingga boleh dilihat kat angkasa lepas..
korang search lah kat google map..
tadi KIC dah cari dan tengok sendiri..
memang betul ada..
sangat2 besar..
ni kira boleh masuk dalam list keajaiban dunia ni..



ni lah tanda nama yang memang besar..
tapi kalau korang nak tengok lagi jelas..search kat google map ye..
search " Al-Futaisi Island " pun boleh..
nanti korang akan tau sebesar mana tanda nama ni..


p/s: kalau korang suka dengan entri ni boleh lah 'share' atau 'like' di Facebook..hanya klik button kat bawah ni..=) tq..

5 comments:

AesyaZealous said...

kaya bolehlah...

saiazuan said...

pergh.. nk suruh sape ek tulis nama zuan besar2? hehe

yad'z said...

haha.. apalh gunanya nama sebesar tu.. tak dpat ape.. =P

izzad b* said...

peh, dah xtau nk gune duit ke ape nie...

Addin said...

mak aih 1 kilometer ?! tinggi je dah sampai macam tu .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...