Saturday, February 19, 2011

~ Bercinta, Tunang dan Kahwin... ~

asslamualaikum u ol...

apa isu yang saya nak cerita pagi2 ni ye..=)
nak la cari isu yang buat orang celik mata..
lagi2 time macam ni kan..
taik mata pun masih lagi terlekat..huhu...

dalam hidup ni memang lumrah orang bercinta..
time bercinta semuanya manis..
wahhh...time ni la dunia ni milik mereka..
sangat2 menarik kisah cinta korang kan..
kadang2 bau kentut pun wangi..
itu dah kira baik la tu..huhu..
kalau boleh tak nak gaduh..tak pernah gaduh kot..
nak manis je dalam bercinta..
masing2 nak gembira je..
kalau merajuk tu cepat je pujuk..

ada juga pasangan yang sempoi je..
buat macam biasa..tak ada la nak control..
asyik gaduh je..tapi tetap bersama..pelik kan..
marah2 lepas tu damai semula..
percintaan yang penuh adventure la ni..
menarik juga kan..sebab ada pahit dan manis nya..cukup ramuan..
masing2 menerima baik buruk pasangan masing2..

tapi lain pula yang berlaku lepas bertunang?
betul ke?ni kira pendapat saya je la ni..
ada yang lepas bertunang tu terus berubah..
selalu time bercinta asyik mesej dan call je.kalau boleh tiap masa nak call..
tapi bila dah bertunang tu, nak call pun susah..
kadang2 mesej pun jarang..kira kejutan juga la kan..
mana tak nya time bercinta mesej full dengan nama dia..
tapi dah tunang ni..tak ada nya merasa macam tu..
kadang2 perangai yang kita tak tahu time bercinta..
kita akan tahu sikit demi sikit time dah bertunang ni..
haaaa...jangan terkejut pula ye...
yang terpaksa tahan tu time merajuk tak ada nya dia nak pujuk..
biar je macam tu..
pujuk diri sendiri je..cian kan..huhu..

tapi ada juga yang terlebih2 time bertunang..
kalau boleh tiap masa nak call dan mesej je..
nak tau mana tunang ni pergi, buat apa, dengan sapa..
asyik menjawab fon dia je la..
nak buat apa pun kena report..
aduii...rimas kot..huhu..
lagi terlebih2 dari bercinta dulu..
haaa...ada je yang macam ni sebenarnya..
dulu bercinta memang hari2 call..tapi tak la sekerap time dah bertunang ni..

tapi kan, kalau dah kahwin makin rasa lain pula..
sebab apa?
ye la..tak kan nak call selalu tanya dah makan ke belum..?buat apa tu?
huhu..semua tu tak merasa kot..hari2 dah kat depan mata..
nak dengar suara pun time balik rumah je nanti..
nak call sehari sekali pun susah agaknya..
tapi biasa la masing2 nak kumpul duit..menyara hidup..
so tak boleh la nak buat perangai macam bercinta dulu kan..
fokus mana yang penting...
lagi2 kalau ada anak..ha...memang lain la..
si suami akan cemburu bila si isteri asyik layan anak je..huhu..
jangan la macam tu ye..biasa la tu..


orang akan berubah mengikut persekitaran..
dari bercinta, bertunang dan berkahwin..
semuanya fasa yuang berbeza..
tiap2 tu ada perubahan yang akan berlaku..
cuma kita kena bersedia mental dan fizikal..=)



8 comments:

sweet said...

akk skong 2......
mmg setiap insan harus b'ubah ikut p'edaran zaman
tp p'ubahan yg positifla..

LeLa said...

orang akan berubah mengikut persekitaran..
dari bercinta, bertunang dan berkahwin..
semuanya fasa yuang berbeza..
tiap2 tu ada perubahan yang akan berlaku..
cuma kita kena bersedia mental dan fizikal..=)
*btul3....mmg kna kuat dr segi mental dn fizikal....klau tdk apa yg dibina bakal musnah sekelip mata .....kalau kite sayang tlg laaa jaga ht dn perasaan dia....Yang lela sayang awak dn anak2....luv u !

Nour Akmal said...

sweet:

ye..btul tu kak..=)
biar la yang positif..

Nour Akmal said...

LeLa:

setuju jugak..
thanks dgn komen yg membina ni..=)

rudyson7 said...

Wah ~ pandai sungguh cik amal kite ni berkongsi ilmu ~ ni kira dah ready nak kawin la ni amal ??? dengan sape? MR .........

Nour Akmal said...

rudyson7:

ye cik budy...sje je nak kongsi..
sebab dengar pengalaman dr kawan2 sndiri..
sharing is caring...=)

~M-i-M~ said...

bgus post ni..
tk atas komen anda kat blog saya...^_^

Nour Akmal said...

~M-i-M~ :

thanks...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...