Monday, February 28, 2011

~ Masih ada yang tinggalkan link.. ~

assalamualaikum u ol...

entri ni bukan la nak tujukan pada sapa2..
tapi masih ada lagi yang buat..
lagi2 tinggalkan link blog kat komen orang lain di group2 blogger..
selalu juga kena..saya pasti geng2 yang lain pun pasti kena benda yang sama..
kita post komen atau pun promote entry terbaru..
tapi ada je yang selitkan link pada komen2 tu..
bukan apa..blogger lain kadang2 rimas juga..post2 diaorang kat group penuh dengan link blogger lain..
kan tak best macam tu..hormat la blogger lain ye..
tak seronok la kalau letak link kat post orang lain..
kalau setakat post link yang ada entry terbaru tu tak pe la..
tu memang dah perkara biasa..
tau korang nak promote blog korang..tapi ada cara lain kan..
kadang2 kalau nak cepat2 sangat takut sangkut pula nanti..
banyak lagi yang korang boleh buat untuk promosikan blog korang..
promosi cara sihat...=)
antaranya :

1. blogwalking..
korang serbu la blog2 lain..baca dan tengok blog diaorang..tak rugi pun..korang komen la entry2 diaorang dan boleh selitkan sekali link blog korang tu..kan lebih baik macam tu..

2. promote blog
yang ni pun korang boleh buat kalau nak ramai readers datang blog korang..contohnya promote la entry terbaru korang kat group2 di FB tu, macam Sahabat Blogger, Kami si Blogger, Diari Sahabat Blogger, Komuniti Gila Blog, Kawan Blogger dan banyak lagi..untung2 ada yang berminat nak baca entri terbaru korang tu kan..

3. join contest atau pun bloglist blogger lain
haa...yang ni korang kena rajin la..kalau ada apa2 contest boleh je join..sekurang2nya korang leh juga promote blog korang pada blog blogger lain kan..lepas tu kalau ada blogger2 senior yang nak buat bloglist apa salahnya korang join..ada kebaikannya tau..tak caya cuba la..

4.jadikan blogger lain sebagai sahabat
yang ni pun best juga sebenarnya..dalam dunia blog ni kita akan dapat ramai kawan baru tau..so rapat2kan la diri korang dengan otai2 blogger ni..sekurang2nya boleh juga korang menimba ilmu blog ni dari diaorang..kalau kita rajin nanti akan ada juga geng blogger kita yang akan tolong promote blog korang tu nanti..percaya la..=)

5. follow blogger lain
rajin2 la follow blogger2 lain dan selalu la follow entri diaorang..jangan tau follow je pas tu tinggal..huhu..tak best la macam tu kan..kalau follow tu follow la betul2..jangan follow, pas tu tinggal..kalau korang rajin komen entri diaorang pasti nanti blog korang akan di serbu oleh blogger lain..

8 comments:

naqiah said...

nice entry... :)

Nour Akmal said...

thanks naqiah..=)

aNnE said...

spam?haha.

anne tak sempat nk bw sekarang.dapat jenguk mana yang sempat jelah.hehe

:)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

yg dk tinggal link rata kat post org tu lebih kurang spam juga la..

Mizz Farah said...

done

AdiSuda said...

ceitttt..sy tau kat group mna nie..ahaha..mlas nk ckp..kita post entry kita..dia cment dgn tngl kn link dia..patot ke??pastuh ada hati ckp..follow me..aikkk??perlu ke??tak malu ke??ahaha

HAJAR AZMAN :| said...

panduan yang berguna :)

thanks.

Dak Yang said...

~besh panduan ni~aina pn baru berlatih nk buat blog ni^^btw,follow me k :) http://minahkecikje.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...