Saturday, February 26, 2011

~ shooping di alam maya..ok ke? ~

assalamualaikum u ol...

petang2 ni nak kongsi pendapat dengan korang
tentang isu shopping alam maya ni..
korang pernah ke try shooping kat alam maya ni?
sejujur2nya saya belum lagi mencuba..
mungkin saya ada sebab sendiri kot kenapa belum pernah mencuba..
tapi saya tahu ramai kat luar sana
gunakan alam maya ni sebagai perantara shooping..
dah jadi trend dah pun..
memang maju dah..beli barang on9 je..

mungkin ada yang mengatakan mudah dan menyenangkan..
diaorang ni lebih suka shooping alam maya ni berbanding
pergi sendiri ke shooping mall dan di mana2 sahaja..
mungkin mereka sibuk, tak ada masa nak keluar shooping,
malas nak meredah kesesakan jalan raja,
berhimpit2 dengan orang ramai, susah mencari parking,
yang best, hanya duduk depan komputer dan klik..
ini lah kemungkinan kenapa orang ramai gunakan shooping on9 ni..
lebih mudah bagi diaorang..
cuma cari barang di on9, buat pemilihan, buat bayaran
dan barangan akan sampai dirumah..
memang sangat mudah kan..?
barang on9 pun sama je dengan barang di shooping mall..
mungkin juga lebih murah dan banyak pilihan..

barang yang selalu jadi pilihan beli belah di on9
contohnya macam tudung, kosmetik, beg, baju, dan macam2 lagi la..
ada juga yang saya dengar beli laptop pun secara on9..
haaa...ni dah kira ngam la dengan pembelian on9 ni kan..

ada juga yang mengatakan bila dah shooping on9 ni..
bila dapat barang tak sama dalam gambar..
tak berpuas hati la kan..tu perkara biasa..
ada pula yang lebih suka belek barang tu depan mata,
kalau baju atau tudung tu nak mengacu pada badan sendiri..
lebuh puas hati katanya..
kadang2 saiz pun tak sama nak kena agak saiznya..
sebab kadang2 saiz ni berbeza..
dan yang paling sedih bila barang tak sampai ke rumah..huhu..

apa2 pun terpulang pada korang..
sebab shooping alam maya ni dah popular sekarang ni..
memang dah jadi trend dah pun..
ramai yang lebih suka shooping on9..


ni saya nak bagi tips sikit shooping alam maya ni.. :

1. baca terma dan syarat yang penjual nyatakan..faham kan dan kalau ada kemuskilan sila la bertanya sebelum buat apa2 pembayaran..

2. tengok dan periksa barang dulu, jangan terburu2 buat perbelian..buat la ukuran sendiri berdasarkan apa yang diberitahu.pastikan tak tertipu la ye..

3. buat la perbandingan harga.tengok la kos penghantaran tu, relevan ke tidak.

4.jangan dedahkan maklumat diri dan nombor akaun kepada umum. contohnya kalau pembelian di FB, e-mel ataupun inbox maklumat ke inbox, bukan wall penjual..

5. elakkan tertipu, pastikan la keweujudan website. tanya rakan dan minta pendapat. buat la pilihan yang bijak dan jangan la terlampau teruja hendak buat pembelian hingga rugikan diri sendiri..




5 comments:

Fireworks, Joel Leslie said...

best juga dpt pergi shopping :3 btw, bila result GA akn diumum ? x sbr dah ni :3 haha. harap2 dpt mng ;)

Mizz Farah said...

dah klik gak~
thanks amal :)

Fireworks, Joel Leslie said...

best juga kalau dpt pergi shopping* typo td.
mmg bhy pergi shopping . ada penyekuk saku, dll. so, hati2 la kan . =)

Fireworks, Joel Leslie said...

penyeluk*

Nour Akmal said...

Fireworks, Joel Leslie:

betul tu kan..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...