Friday, April 22, 2011

Boleh ke korang maafkan pasangan korang yang curang?

assalamualaikum u ol..

baru lepas lunch..biasa la makan lauk ikan keli..huhuhu..=)
boleh tahan juga la..yang penting perut berisi...
so lepas ni boleh la sambung study..



ok la..berbalik pada tajuk entri saya ni..
boleh ke maafkan pasangan yang curang ni..
ni pun 1 persoalan yang subjektif ni..
sensitif gak isu ni kan..
ala..saja nak buat panas sikit blog ni..
huhuhu...
mungkin ada yang boleh maafkan..dan ada juga yang langsung tak nak maafkan..
itu terpulang pada individu tu..sebab cinta kita tu dah di khianati..
so paham2 la ye sapa yang pernah curang tu..

sebelum apa2 terjadi korang cari la punca dulu..
kenapa dia curang...???
mungkin ada sebab kan..
mungkin juga kurang perhatian dari korang juga..
tak pun saja cari pasal..memang nak kena lempang kalau saja2 cari pasal..=p
kiranya korang kena tahu macam mana dia boleh sampai curang tu..
kalau boleh dengar la penjelasan dia dulu..
tapi kalau saya memang rasa nak angkat kaki je..huhu

kalau alasan tu kukuh..korang cuba la maafkan kesalahan pasangan korang tu..
mungkin bagi peluang..tapi jangan lebih2 la pula..sekali sudah la kan..
kalau lebih2 nanti ambil kesempatan pula..
lagi 1 kalau dah maafkan jangan pula korang ungkit kesalahan lalu..
kiranya mulakan la yang baru..
kalau ungkit2 tu maknanya korang tak ikhlas maafkan kesalahan dia..

yang akhir sekali korang hargailah usaha dia untuk berubah..
mungkin dia betul2 dah berubah..
kalau dia berubah semata2 untuk korang maknanya dia sayang sangat dengan korang..
mungkin juga sebab dulu tu memang kesilapan..
dan biarlah dia belajar dari kesilapan tersebut..
ingat la semua yang berlaku ada hikmahnya..
apa2 pun korang tanya hati korang..
adakah masih ada sayang untuk dia..???
sebab korang je tahu perasaan korang tu..orang lain tak tahu..

curang tu tak kan berlaku kalau tak ada yang melayan...
itu la hakikatnya..
kalau melayan memang makin menjadi2 la jawabnya..
korang fikir la sendiri ye..
KIC memang agak pantang dengan orang yang curang ni..
lagi2 sekarang ni zaman IT tengah membangun..
dengan alam maya pun boleh curang..
haaaa..jangan tak tau..banyak kes macam ni..

apa2 pun jauhkan la diri korang dari kecurangan..
ingat la orang yang tercinta...=)
pesanan dari penaja...huhuhu
KIC anti curang...huhuhu



26 comments:

HeziqaMushadadLee said...

tak boleh trime..even ade sebab sekalipun,why not just bagitau and make u decision,sebab couple perlu berterus terang.kalaw rase dah fall dgn org laen,just tell the truth,perlu ke ade 2 awek?

Niena Ainina said...

maaf boleh tapi takkan terima lagi lah. hehe.

Hidaya Sarbini said...

ikut pd situasi... nk maafkan ke tak.. =)

~::KUYA HARIS::~ said...

bg kite kan,boleh maaf kan tp kalo nak kmbali balik,mustahil.hehe ^^

Cik Elyn said...

gambar ko yang last tu mmg x bole bla la. hahahahah!

shah-kayrul said...

kena tengok gak situasi curang tue macam mana...

Rozuan Ismail said...

sedangkan nabi pon maafkan umat,maafkan je lah,,x perlu sensitif sgt

kAmi dAn mEreKa said...

sakit wo bile tau org yg kite syg curang,
nak tak nak, kena kena terima hakikat,
mmg pahit giler la,
kite da pernah rasa. -_-'

Fantastic Ajane said...

x tau la kechik.. very subjective .. tp FA rela dia bgtau deoan2 dr buat sembunyi2 di belakang... blh la angkat kaki cepat2...

Halimatun Sa'adiah said...

sy yg salu curang...opssss.....dia x bsalah..

cik sakura said...

curang tapi masih cik sakura maafkan..tapi bila dapat tahu satu perkara memang tak dapat cik sakura maafkan..

shedameor said...

hmm.pernah terkena. jgn harapla nak maapkan. hehe

Poi Masuk Air said...

saya setia pada yg satu~ ^_^

Cikgu CTE said...

maaf di mulut tapi sebenarnya masih tak dapat dimaafkan...

selagi kita tak dapat melupakan kecurangan tersebut selagi itulah kita sebenarnya tak dapat memaafkannya..

setuju????

JayBon said...

depends pada cara dia berterus terang... kalau nampak depan2.. perli je.. takyah nak nangis sbb nampak kelemahan kita.. yeah its hurts.. kalau nak bg 2nd chance tu kan.. ambil masa... tak perlu cepat sgt nak terima

elinADNAN said...

klaw kite laaa kan
kite dah malas amek tawu dah pasal manusia manusia yg curang dengan kite...
xkesah lah salah kite ke tak..
tapi kite malas nk engat bnde bnde yg boleh buat kite sedih jeh...

Farhan Ibn Yahya said...

keli tue sedap kan?
kui3...

er...klo den, tengok pada hati...
klo hati kata x, x la..
tapi klo mapkan pon, den sukar nak percayakannya...

KELI OH KELI said...

di sini ada sebut ttg ikan keli..hehe...silah jenguk2 blog keli oh keli ya...")

Cik Aish said...

boleh maafkan tp tkleh lupakan..bila asyik teringat2..nak happy pun tkleh..so hub tu maybe akan berakhir..

but klu ada yg betul2 blh lupakan..gud for them..

cik najihah said...

em sy selalu dalam situasi mcm ni..ase dah tawar ati pun ade..bukan takat nak kasi kaki da kalau bole nk kasi kerusi pon ade..mule2 mmg x bole terima & susah rasa nak maafkan tapi just let it be je & serahkan semuanya kepada Allah..
hati kite akan tenang..
wah panjang nye komen huhu

nur haslinda zainal said...

pehh saket kot nak trime lw org yg kite syg curang. sedey pn ade. susa cket la nak lupekan. maafkan pn agk susa.

ika said...

tepuk dada tnaye selera..:)

hayati hashim said...

bergantung keadaan... bo jek maafkan, nk lupakan tu yg sengsara..

hayati hashim said...

bergantung keadaan... bo jek maafkan, nk lupakan tu yg sengsara..

Anonymous said...

skit w0o0o.. nk lpa pd ex y penah curang nie.. tp xpa., maafkn jerp. n cba lpakan bnda 2. tp klu nk kembali smula 2.. insyallah.. xmungkin akn tjadi..

Anonymous said...

kredyt studencki
pożyczki bez bik
pożyczki pozabankowe
na tej stronie internetowej
pożyczki bez bik
kredyt pozabankowy samochodowy
pożyczki pozabankowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...