Saturday, April 9, 2011

Tips turunkan berat badan...

Korang mesti suka tips2 macam ni kan..?
Lagi2 tentang nak nampak langsing ni..
Lepas ni leh la pakai kebaya..huhuhu...
Yang dah kurus melidi tu jangan gatal2 nak cuba untuk turunkan berat badan lagi ye..
Tak sesuai tau...huhuhu..
Apa2 pun korang cuba dulu BMI ni..kalau berat badan tak ideal tu kira ada masalah la tu..

Berat (kg)
BMI:     ---------------     x 100
  Tinggi (m) x Tinggi (m)


Klasifikasi berat dengan pengukuran BMI :

Kurang berat : BMI kurang dari 20

Normal (berat badan unggul) : BMI antara 20 – 24.9

Berat badan berlebihan : BMI melebihi 25.0

Pra-obes : BMI 25.0 hingga 29.9

Obes Kelas 1 : BMI 30.0 hingga 34.9

Obes Kelas 2 : BMI 35.0 hingga 39.9

Kalau BMI korang lebih dari 25.o makna nya lebih berat badan la tu ye..
So jom baca tips kuruskan berat badan..


  • banyakkan minum air masak.
          sekurang2nya 8 gelas sehari tau. lagi2 kalau cuaca sekarang tak menentu ni.

  • lebihkan  makan sayur-sayuran segar dan buah-buahan.
          yang ni pun bagus juga untuk tubuh badan korang. jangan amalkan sangat makanan lemak.

  • kurangkan tidur pada waktu petang.
          yang ni pun tak berapa bagus juga. Tapi ramai yang buat. Lagi2 kalau student ni. 
          Lepas makan je katil dah memanggil2. So tahan nafsu tidup di petang hari ye.

  • jangan sesekali ambil ubat kurus.
          Sekarang ni banyak produk untuk kuruskan badan kat pasaran. 
          Korang hati2 la ye. Sebab kadang2 kita tak tahu apa kandungan ubat tersebut. 
          Takut memudaratkan pula.

  • sentiasa bersenam, sekejap pun jadi la ye. 
         Yang ni penting untuk kesihatan diri korang. Amalkan setiap hari walaupun hanya 20 minit. 
         Korang akan nampak badan korang lebih sihat dan segar.

  

24 comments:

Cik Azizah said...

jijah da kurus...nak gemuk pulak tak dapat2 lagi ni...huhu

cik fza said...

tips nk naik berat badan jd nomal ada?

ishiko said...

haa.. bgus tps nh.. huhu..
tp asyk mnom air, nnty asyk nk kencing.. huhu

trigyy said...

thnx kiu... hihihi

nelly said...

aiseh , tak berani mau check ~~~

amirah syahida said...

tengs ya!sbb bg idea nak kuruskan bdn che neh..great postt btw..

solo molo said...

berat badan berlebihan...
huwaa...



http://solomolo.blogspot.com/2011/04/segmen-yang-mana-satu-pilihan-anak_09.html

Cik Aish said...

nak gemuk :(

forever love said...

dah jarang minum ai manis.. tak pernah amik ubt kurus... jenis tak tidur petang.. jarang xcersice.. tapi tiap2 hari naik tangga... hehehe

bmi lama dah tak kira

Dea said...

berat ideal, tp buncit la.. hehe

ezaty said...

memang zaty suka sangat tips macam ni. thanks tau. zaty da pra-obes ni. hmm :)

amny said...

yeaaahhh!! amni normal..^^

Nour Akmal said...

Cik Azizah :

wahh..best la..jijah dah kurus..

Nour Akmal said...

cik fza :

tu nnt sy kne search lg la ni..huhuhu

Nour Akmal said...

ishiko :

tp mnm air putih mmg lg ok..=)

Nour Akmal said...

trigyy:

u r welcome

Nour Akmal said...

nelly :

nelly check la..mesti normal punya..=)

Nour Akmal said...

amirah syahida :

u r welcome

Nour Akmal said...

solo molo :

apa lg jom la kurus..huhuhu

Nour Akmal said...

Cik Aish :

alamak..cik aish mau gemuk plk ke?huhuhu

Nour Akmal said...

forever love :

wahh..gud2..

Nour Akmal said...

Dea :

alamak..tu kene cri tips br ni..huhu

Nour Akmal said...

ezaty:

u r welcome..jom la try zaty

Nour Akmal said...

amny :

bgs la klu normal..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...