Friday, April 8, 2011

Macam mana nak pikat hati follower...


assalamualaikum u ol..


Saya ni tak la pandai sangat dalam berblogging ni..
Saja je la nak share dengan korang apa yang saya tau serba sedikit
Tentang dunia blog ni..
sebab ada yang minta saya kongsi tips blogging ni..
Pengalaman baru je setahun jagung..masih baru lagi..
Tapi tak salah kan kita share apa yang kita rasa kita tau..

Nak la share dengan korang tentang macam mana nak pikat hati follower..
Lagi2 untuk follower tu sentiasa suka jenguk blog kita tu..
Follower saya ciput je..tapi kira ok la kan..
Sebab diaorang ni memang best..selalu singgah blog saya tanpa jemu..
Thanks sangat2 tau...=)

Yang penting korang kena la selalu update blog tau..
Bagi saya benda ni penting..blog Ben Ashari leh jadi contoh..
dalam sehari lebih dari 10 entri kot dia post..=)
tapi bukan nak suruh korang update 10 entry dalam 1 hari..
Kalau sibuk macam mana pun 1 entri 1 hari pun kira ok la..
Tak la bersarang blog korang tu..
Lagi2 kalau ada isu yang best..
Memang berpusu2 la pembaca blog akan singgah blog korang..
follower korang pun akan rajin2 singgah..
Tapi saya ada jumpa blogger ni la..
Entry dia kadang2 sebulan 2,3 kali je post..jarang sangat la..
Baru 2,3 bulan dalam dunia blog..
Tapi follower dah ribu riban..
Ternganga juga saya time tu..sebab terkejut..
Mungkin dia ada cara dia..tapi biar la kita guna cara kita..
Kan lebih baik dan best..=)
Yang penting kepuasan kan..syok bila ada yang baca entri2 kita..

Lagi satu kalau boleh biar la blog korang tu ringan nak loading..
Kalau berat2 tak bestla follower korang nak jalan2 kat blog korang..
Tak pasal2 dia terus klik ‘x’
Kan tak best macam tu..
So korang buang la widget2 korang yang tak penting tu ye..
Bagi ringan sikit..

Cara penulisan korang tu jangan macam bahasa SMS..bosan kot..
Kat Hp dah macam tu..kat blog pun nak macam tu juga..tak best la..
Kalau kat blog ni biar la bahasa yang mudah dibaca..
rajin2 kan la tangan korang tu taip..
Kira bahasa melayu yang betul la..
bukan nak suruh korang tulis karangan pula..
biar ringkas tapi padat..
jangan guna bahasa rojak pula ( BM+BI)
Ada tu guna bahasa rempit kot dalam blog diaorang..
ala..saya pun tak tau..diaorang yang cipta sendiri..
Kalau ke tu jadi ‘kew’, sapa tu jadi ‘sapew’
Macam2 lagi la..saya sendiri pun baca tak faham..huhu...=p


15 comments:

missSandwich said...

Ahaks!! Follower seciput ye kamu?? Babab kng~ <3

Mya Edora said...

tips menarik :D

Arif Azmi said...

:).. Thanks for the tips.. Sangat membantu..

trigyy said...

rmai je follower sini.. hihi

Rozuan Ismail said...

sentiasa blogwalking..komen dengan seikhlas hati..sentiasa mesra follower

umUMRA said...

Hye...

tips yg sgt membantu..

thanx..=))

mira ellyna said...

betol la tu..
ak lme da tak update waaaaaaaaaaaa

zyra toink toink said...

wuuu.. tips bagus tu.. ^^

zyra foolow sini ;D

darxniq said...

perghhh....tocei2 sifu...:)

solo molo said...

terima kasih cikgu !!!~


dapat cek sebab renew insuran...tak percaya???
> http://solomolo.blogspot.com/2011/04/lain-yang-ditunggu-lain-yang-datang.html

cik najihah said...

wah nice tips..hihi

Farah Shamsudin said...

tips yang bagus..thanx 4 sharing..

littleMissAddin said...

nice :)

MiSzy DiaN said...

dah maju setapak ke hadapan..
bagi tips pula..
caya laa..
keep it up..
:)

She's Gee said...

best entry nih!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...