Friday, May 27, 2011

AHH, malas lah nak pergi sembahyang JUMAAT..

assalamualaikum u ol..

selamat hari jumaat semua..
sekejap je dah hari jumaat kan..
apa yang sinonim dengan hari jumaat ye..
antaranya dah tentu lah solat jumaat kan..




pernah ke ayat kat atas tu terpacul kat mulut kaum2 adam di muka bumi Allah ni..?
mungkin dah biasa dergar kot..
alasan malas nak pergi sembahyang jumaat lah tu..
ala..seminggu sekali pun malas..
sembahyang jumaat ni Fardhu Ain..

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: “Barangsiapa yang meninggalkan sembahyang Jumaat tiga kali (berturut-turut) maka Allah SWT mengecap hatinya (sebagai munafik atau orang yang melengah-lengahkannya)” (Riwayat Ahmad).

ramai yang bagi alasan tak nak sembahyang jumaat ni..
yang kita selalu dengar macam ni :

  1. Ala, minggu lepas kan dah pergi, minggu ni tak payah lah..
  2. Penat lah kerja hari ni, lebih baik waktu rehat ni tidur je..
  3. Ala, kan kalau tak pergi 3 kali berturut2 tak boleh, selang seli tak apa kan..
  4. Ramai je tak pergi sembahyang jumaat, aku baru nak cuti sembahyang jumaat hari ni..tak kan tak boleh kot..
  5. Ala, lupa lah hari ni hari jumaat, tak perasan..

haaa...ni lah antara alasan yang biasa terbit dari hati dan mulut..
kadang2 kita pandang remeh hal ni..
kalau kita tak ambil perhatian benda ni..
takut lama2 terus lupa yang hari jumaat tu kena pergi sembahyang jumaat..
renung2 kan lah ye..


8 comments:

Jiji-Fify said...

setuju2!!! hope kaum laki boleh amik ikhtibar.. :)

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Farah Shamsudin said...

setuju tuu.. selalu nampak di sopping complex kaum adam ada je pada hari jumaat.. agaknya dorang tak malu.. saya memang tak suka lah kalau itu yg menjadi alasan..

Farah Shamsudin said...

setuju tuu.. selalu nampak di sopping complex kaum adam ada je pada hari jumaat.. agaknya dorang tak malu.. saya memang tak suka lah kalau itu yg menjadi alasan..

dilazfamily said...

tak patut fikir macam tu. itu adalah kewajipan orang lelaki. wajib ditunaikan.
klik iklan-iklan hari nie.lama tak datang blog?

Mohamad Hanafi said...

ehhh!!! mmg xpatut!!!!
Sembahyang jumaat wajib pergi dan sembahyang... Bukan pergi shj ttp xsmbhyg...

tiQz said...

ini adalah kewajipan...

Shukjessa said...

so buat wanita lak janganlah pilih bakal suami or pakwe yang malas solat jumaat.


yang perihal 3 kali solat tu, sebenarnye satu kali tinggal pon berdosa besar jika tanpa sebab yang dibolehkan seperti sakit atau lain-lain hal, ni kan plak malas.. nauzubillah...

yang lepak shopping complex tu lak, jangan ler bawak awek sekali join. sbb kadang2 nampak gak lelaki lepak kafe or kopitiam dengan awek time2 azan dah berkumandang. untuk si wanita, kalo sayangkan pakwe or bakal suami nasihatkanlah or tegur kalo mereka ni culas nak gi mesjid.

kalo still tak nak berubah, cari je lelaki lain yang lebih beriman, tak ensem pon takpe janji selamat dunia akhirat, wallahualam...

miss.Addin said...

betul2 , kadang2 alasan tak munasabah lgsg . HUHU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...