Monday, May 23, 2011

Bile BLOGGER kering idea..apa yang patut dilakukan..?

assalamulaikum u ol..

selamat pagi semua..
sungguh indah dan nyaman pagi ni..
pagi tadi mendung..macam nak hujan..tapi tak jadi hujan la pula..
matahari pun dah menunjukkan sinarannya..




korang pernah rasa tension tak bila berblogging ni..?
ye la..tiba2 depan laptop je, mula nak menaip..tiba2..idea hilang entah kemana..
tiba2 blur je..
aduiii..spoil betul la kan..
buat hati panas je..
mula la memerah otak..nak cari idea..
KIC pun pernah rasa macam ni..
punya lah excited nak update blog..tetiba idea hilang..
memang tension la..
tapi jangan sampi korang gigit atau pun hempas laptop pula ye..huhu..

tapi KIC pernah terbaca blog seorang blogger otai ni..
dia nasihatkan jangan la update blog time tengah blur dan tengah kering idea..
nanti apa yang kita cerita semua tak menjadi..
asyik perah otak je..tak ada isi dalam entri kita tu..
tapi bila fikir2 balik betul juga kot..
kita kena rileks dulu..tenangkan diri..
cari point tentang apa yang kita nak sampaikan..
tak pun korang dengar lagu ke..sambil cari idea..
mungkin akan lebih rileks..




bukan senang nak berblog ni..
lagi2 nak hasilkan entri yang bermutu..
jangan fikir nak cepat naik je dalam dunia blog ni..
tapi kalau cepat je naik..tapi tak ada apa2 makna dalam blog tu nak buat apa kan..
nanti cepat naik..cepat pula turunnya..
apa2 pun dalam berblog ni kadang2 perlukan idea yang sangat luas..
pemikiran kena luas..tak leh nak sempit2..
ini cuma perkongsian dari KIC..KIC pun masih belajar lagi..
so, sama2 la kita tingkatkan diri dalam berblogging ni..=)

16 comments:

cik najihah said...

yup..keep on blogging dear hihi

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

btol2...maera bile dah 3 minggu tak blog, pastu tibe2 nak blog balik, rase cam takde idea nak blog psl ape..pastu buat entry pun bahasa cam skema gila babas!! haha~ tapi after 3-4 days pastu dah dpt balik rentaknye..

Cik Azizah said...

yes betul tu!! memang kadang2 ketandusan idea...tu kdang2 smpai sehari jijah tak update sebab xde idea..tapi buat lah macam join GA ke..join contest ke..tu pon cukup tuk naik trafik kita..hehe

man yusoef said...

sangat setuju! mmg selalu jek ketandusan idea..tajuk entry tu ada..tapi tak tau camne nak huraikan, jadi point yang cantik...last2 tersimpan dlm draft...dan sy lebih rela tak update, dari update benda yg bukan2..yg idea dipaksa keluar...huhu

Rozuan Ismail said...

ini ada satu tips untuk cari idea untuk buat tajuk entri.ambil komen pembaca untuk entri yang sebelum ni

Cik Aish said...

betul2!! jgn paksa diri kt utk update..sbb klu kt update dlm keadaan terpaksa, hasilnya mesti tak puas hati..aish klu tkde idea sgt..aish pun malas nak update. haha. penat kot cr idea.

Nour Akmal said...

cik najihah :

u too dear..=)

Nour Akmal said...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid :

huhu..mmg lumrah b'blog kn maera..kdg2 msti ade rse kering idea..

Nour Akmal said...

Cik Azizah :

huhu..sme lah kita..jrg join contest..tp mmg berminat kdg2 nak join..sekurg2nya dpt gak update entri klu join..

Nour Akmal said...

man yusoef :

setuju juga..
kdg2 tak terupdate..takut cerita entry tk ada isi..huhu..

Nour Akmal said...

Rozuan Ismail :

petua ni..thanks wan..=)

Nour Akmal said...

Cik Aish :

mmg penat cri idea..tu yang kite kena hargai penulisan blogger lain kan..penat sbnrnya nak kerah idea tu keluar..

eB ezrin said...

kalo eB la... eB letak gambor jerk ;p

p@kcikLie said...

ya betul2 tu..xder idea kita blogwalking ke blog rakan baru...sempoi !

miss.Addin said...

bila takda idea , terus off lappy ! haha :)

Anonymous said...

backlink solutions seo download backlink service buy backlink

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...