Monday, May 16, 2011

Jawa murtad...?apa tu?

assalamualaikum u ol..

KIC masih lagi tak berapa sehat..
semalam 1 hari terbaring je..
hari ni baru la boleh berjalan sikit..
dapat juga nak update blog ni..

sebelum tu nak tanya korang dulu..
korang pernah dengar tak 'jawa murtad'...?
KIC biasa dengar dulu2..
kawan2 selalu sebut..sampai la sekarang ni..
haaa...yang tak pernah dengar tu mesti pelik kan..
ala..korang jangan pelik pula..
ni bahasa2 kampung je..huhu..
saja bagi korang gempak sikit..
mana tau ada yang buka kamus pula ke cari makna..huhu..

mari sini KIC cerita serba sedikit tentang 'jawa murtad' ni pada fahaman KIC la..
ni cuma perkongsian dan pandangan dari KIC je tau..=p
korang mesti pernah dengar kan tentang orang jawa, keturunan jawa, tapi tak tau cakap jawa..
haa..tu la 'jawa murtad' ...huhu...=p
tapi yang ni bukan jawa dari indonesia tau..
ni jawa malaysia..huhu...=p
ni nak pecah rahsia juga la..
KIC ni orang jawa, ayah dan nenek memang jawa..
cuma mak je melayu..
kiranya kic ni 'mix' juga la..huhu..
cuma bukan 'mix' omputih je la..=p
tapi KIC tak tau pun cakap jawa..
ni kira terus terang je la..
memang tak tau cakap dan tak faham pun bahasa jawa..
malunya la..orang jawa tapi tak tau cakap jawa..huhu..
sikit2 tu boleh la..setakat 5,6 perkataan..tapi memang tak pandai sangat..

teringin juga nak belajar..
dapat belajar 1 ayat pun jadi la kan..huhu..
sebab kawasan kampung KIC ni memang kawasan orang jawa..
kalau diaorang gosip2 guna bahasa jawa, memang sure la KIC tak faham..
tu yang tak best tu..best tau kalau gosip2 guna bahasa jawa ni..huhu..=p

KIC saja je cerita tentang ni..
sebab kadang2 KIC jadi bahan sebab tak pandai cakap jawa..
aduiii..malu gak la..
ala..yang penting KIC tau asal usul KIC..

~ bahasa menunjukkan bangsa.. ~

14 comments:

::Mastura Zakaria:: said...

jalan2..sini melawat...

mizzkechique said...

sgt rugi tak pandai ckp jawa..

lek wis iso ngomong jowo.. wong wis ora nguyokne...hehehe

anny said...

la rugi tau..
anny org minang..bila balik kg memang teror la berbhs minang..then kalau nak tau, Anny blja bhs minang bila mak n abah marah..time marah je kuar bhs minang diorang tu.. :)

risa said...

hehehe..akak kawen ngan org jawa...dah masuk 16thn ni pon ngok ngek nak paham..somi kalo cakap pon kena gelak ngan MIL..mmuuaaahhhh

Nour Akmal said...

::Mastura Zakaria::

thanks sudi singgah..=)

Nour Akmal said...

mizzkechique :

terasa rugi la..tu yg trs buat entri ni,..huhu..

rse nak blaja la..huhu

Nour Akmal said...

anny :

tu la kan anny..KIC ni nak gak tau ckap..
tapi tak pndai..kne blaja slow2..

Nour Akmal said...

risa :

huhu..akak kahwin dgn orang jawa ke?huhu..

mak saya melayu..tapi tak brapa pandai..cuma kdg2 memang phm..take time tu..

Rozuan Ismail said...

sesuai ke istilah murtad tu.rasa x kot.sebab bila org refer murtad,org fikir keluar islam.huhu.sekadar sharing.

dilazfamily said...

samalah kite.anak jawa tapi langsung tak pandai cakap jawa.kalo lik kg nenek ngan atuk cakap, hampeh tak paham

areteacar said...

owh.. macam tuh ke. haha.. cik tikah pon de 'mix' jawa tpi x reti ckp jawa pon. kira jawa murtad lah eik? haha..

miss.Addin said...

rasanya ramai yang org jawa tapi tak reti cakap jawa. kira murtad ke .

Farhan Ibn Yahya said...

salah la KIC...
jawa murtad - orang yang berketurunan jawa yang leh paham orang cakap jawa tapi tak pandai cakap bahasa jawa...

jawa kafir laknat - name je keturunan jawa tapi satu ape pon x leh berjawa (macam cakap tak reti, dengar pon x paham, pakai pakaian jawa lagi dah x reti)...

Salim Harmanain said...

sama la kita..boleh buat group bloggger jawa ni..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...